Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

12 years a slave 12 χρόνια σκλάβος

Κοινωνική,δράμα

Βασισμένη σε πραγματική ιστορία

Σκηνοθέτης: Steve McQueen
Σενάριο :      John Ridley

Πρόκειται για την ιστορία του Solomon Northup, ενός ελεύθερου ανθρώπου, κατοίκου της Νέας Υόρκης του 1841.Ο Northup όντας έγχρωμος, έπεσε θύμα δουλεμπόρων και πουλήθηκε για σκλάβος στο Νότο.Για δώδεκα χρόνια υπέστη τρομερές δυσκολίες και κακομεταχείρηση από ιδιοκτήτες σκλάβων αλλά δεν το έβαλε κάτω.Πότε δεν έπαψε να παλεύει όχι μόνο για την επιβίωση του αλλά και για την επιστροφή στην οικογένεια του, από την οποία αποκόπηκε τόσο αναίτια και απότομα.

Δείτε τη: Ε λοιπόν, είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει ποτέ!! Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός πως πρόκειται για την αληθινή ιστορία της ζωής ενός ανθρώπου,η οποία σίγουρα δεν είναι η μοναδική.Πριν τον Εμφύλιο Πόλεμο των Βόρειων και Νότιων στις ΗΠΑ, πολλοί άνθρωποι έγιναν δούλοι και υπέφεραν παρόμοιες "κακουχίες", to put it mildly . Καθώς η σκλαβιά υφίσταται ακόμα ,και στον 21ο αι. σε ορισμένα μέρη του κόσμου, καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και επειδή κάποιοι βαριούνται να διαβάζουν βιβλία, ας το κάνουν μέσα από χολυγουντιανά blockbusters. ;)
Δεν θέλω να σας αποθαρρύνει η βαρύτητα του έργου αυτού όμως. Ναι, υπάρχουν σκληρές σκηνές, ακατάλληλες για ανηλίκους αλλά σίγουρα δεν υποβαθμίζουν το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας και δεν είναι κάτι το αβάσταχτο.Μέσα από τα μάτια του πρωταγωνιστή ερχόμαστε σε επαφή με την πραγματικότητα του 19ου αι. στην Αμερική και τις προσωπικότητες των σκλάβων, των δουλεμπόρων και των συζύγων τους. Μπαίνουμε στη διαδικασία να δικαιολογήσουμε ορισμένες συμπεριφορές γιατί κάποιοι είχαν μεγαλώσει σε αυτή την πραγματικότητα,τους είχαν γαλουχήσει την υπεροψία και ωρίμαζαν όντας σίγουροι πως οι λευκοί είναι ανώτεροι από τους έγχρωμους, οπότε δρούσαν ανάλογα. Συνειδητοποιούμε τέλος, πως η κακία και η σκληρότητα δεν είναι αποκλειστικό χαρακτηριστικό των αντρών, ενώ ακόμα και οι λίγοι "καλοί" άνθρωποι δεν είχαν τα κότσια να αντιδράσουν.
Κατά τ'άλλα οι ηθοποιοί είναι εξαιρετικοί. Τον κεντρικό ήρωα υποδύεται ο Chiwetel Ejiofor, τον οποίο δε γνωρίζουμε αλλά είναι πολύ πειστικός στο ρόλο του.Τον ζάμπλουτο δουλέμπορο που βασανίζει το Northup υποδύεται ο .....(ό,τι και να γράψω είναι λίγο) Michael Fassbender . Ενώ έναν μικρό ρόλο έχει ο σύντροφος της Angelina, ο μοναδικός Brad Pitt.





Trivia : 

  • Ο Fassbender λιποθύμισε κατα τη διάρκεια της σκηνής του βιασμού μιας νεαρής σκλάβας.
  •  O  Chiwetel Ejifor αρχικά απέρριψε το ρόλο του Solomon Northup από το φόβο της αποτυχίας σε ένα ρόλο που ο McQueen θεωρούσε καθοριστικό για την καριέρα όποιου ηθοποιού τον υποδυόταν. Αργότερα όμως το ξεπέρασε τους ενδοιασμούς του και μάλιστα έμαθε και βιολί για τις ανάγκες του ρόλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου