Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Worlds apart Ένας άλλος κόσμος

Δράμα, κοινωνική

Σκηνοθέτης: Χριστόφορος Παπακαλιάτης

Όοοοοοοοχι! Μην σταματάτε να διαβάζετε επειδή μόλις συνειδητοποιήσατε ότι γράφω για την τελευταία ταινία του Παπακαλιάτη. Δώστε της μια ευκαιρία!

Στην Ελλάδα του 2015, την Ελλάδα της κρίσης διαδραματίζονται τρεις διαφορετικές ιστορίες οι οποίες στο τέλος κάπως περιπλέκονται. Ένας οικονομικός μετανάστης σώζει μια Ελληνίδα όταν της επιτίθενται άγνωστοι στο δρόμο. Ένας παντρεμένος υπάλληλος γραφείου σε μια εταιρία που παλεύει να μην χρεοκοπήσει  μπλέκει με την Αυστριακή που έρχεται για να απολύσει κόσμο. Μια κοινή Ελληνίδα νοικοκυρά ερωτεύεται έναν Γερμανό που διδάσκει στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Τρία ζευγάρια σε διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες , σε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις σε μια χώρα που αργοπεθαίνει.

Δείτε τη: Ούτε εγώ είμαι τρελή φαν του Χριστόφορου (ναι και ας τον αποκαλώ με το μικρό του).
Πήγα στον κινηματογράφο για να δω προς τι η μεγάλη φασαρία. Για ποιο λόγο καθυστερήσαμε την πρεμιέρα του τελευταίου επεισοδίου του Star Wars που προβλήθηκε ταυτόχρονα σε τόσες χώρες, ώστε να δώσουμε χρόνο και χώρο σε μια ελληνική παραγωγή.
 Ε, λοιπόν μπορεί οι θαυμαστές του Star Wars να πέσετε να με φάτε αλλά το άξιζε! Πρόκειται για μια υπερπαραγωγή που αν ήταν στο Hollywood θα ήταν σίγουρα προτεινόμενη για βραβεία. Ήταν μια ταινία που θα θυμάμαι για πάντα. Τα συναισθήματα που σου προκαλεί είναι πολύ έντονα. Σε καταθλίβει, δεν είναι μια χαρούμενη ταινία, κάθε άλλο μάλιστα. Εξετάζει τις ανθρώπινες σχέσεις σε βάθος, δεν δικαιολογεί ούτε κατακρίνει. Καταδεικνύει τις αιτίες για κάποιες συμπεριφορές.
 Αυτό επιτυγχάνεται βέβαια μέσα από τις εξαιρετικές υποκριτικές ικανότητες των πρωταγωνιστών. Πρώτη θα κατέτασσα τη Μαρία Καβογιάννη σε μια ερμηνεία τόσο αληθοφανή και ανθρώπινη που σε συγκλονίζει. Έχει από μένα (την αδαή) Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου. Επίσης ο J.K Simmons που υποδύεται τον καθηγητή είναι διάσημος Αμερικανός ηθοποιός που έχει συμμετάσχει σε παραγωγές όπως το βραβευμένο Whiplash του 2014. Σε πρωταγωνιστικό ρόλο και ο Μηνάς Χατζησάββας, ο οποίος "έφυγε" λίγες βδομάδες πριν την πρεμιέρα της ταινίας.
 Πέρα απ΄αυτό, ένα πολύ καλοδουλεμένο μέρος της τανίας αυτής κατά τη γνώμη μου είναι η γλώσσα. Ο κάθε πρωταγωνιστής μιλάει στη γλώσσα του και στα αγγλικά. Τονίζεται έτσι η πολυεθνικότητα της σύγχρονης εποχής και τα πολιτισμικά κοινά, υπερβαίνοντας τις αρχικές, επιφανειακές δυσκολίες. 
 Τέλος , αν και θα μπορούσα να γράφω ώρες για αυτό το έργο , και πολύ θα ήθελα να γίνουν κάποια σχόλια ώστε να το συζητήσουμε περαιτέρω, θα γράψω μόνο ένα ακόμα θετικό . Δείτε τη για να δείτε την Αθήνα με άλλο μάτι, να δείτε τις όμορφες γωνιές της πρωτεύουσας και να κρυφοκοιτάξετε στο εγκαταλελειμμένο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.




Trivia:  Έκανε πάνω από 4,3 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στο box-office και είναι η Νο. 1 ταινία στην Ελλάδα για τη σαιζόν 2015-2016.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου